Thursday 31 October 2013

Resepi Kailan Goreng Belacan

Assalammualaikum and good morning, post kali ini nak tunjuk sikit cara nak masak kailan yang simple untuk cik kak dan cik abang oii~ kelip mata je leh siap~


sorry gambar tidak jelas sangat..tangkap dengan tergesa-gesa..hehe

Bahan-bahan segar dari ladang :

4 ikat sayur kailan
3 ulas bawang putih
6 tangkai cili padi
1 inci belacan
2 sudu sos tiram
1 sudu teh tepung jagung
1 batang cili merah (kalau nak)
5 biji bebola ikan (kalau nak)    
1/2 senduk minyak masak
1 sudu teh garam (ikut citarasa)

Cara-caranya:

1. Basuh sayur dan potong kailan.
2. Kupas bawang putih dan cincang atau ditumbuk dengan batu lesung.
3. Tumbuk cili dan belacan bersama-sama.
4. Hiris cili dan bebola ikan,
5. Panaskan minyak dan masukkan bawang putih hingga naik bau.
6. Masukkan belacan dan cili padi yang diitumbuk
7. Masukkan sos tiram dan gula/garam.
8. Masukkan bebola ikan dan cili merah.
9. Masukkan sayur dan kacau sehingga layu.
10. Tutup periuk dan tunggu 20 minit (kalau suka sayur lembut)
11. Sedia dihidangkan ;)           


THANK YOU FOR READING :)




No comments:

Post a Comment