Bahan-bahan segar dari ladang :
4 ikat sayur kailan
3 ulas bawang putih
6 tangkai cili padi
1 inci belacan
2 sudu sos tiram
1 sudu teh tepung jagung
1 batang cili merah (kalau nak)
5 biji bebola ikan (kalau nak)
1/2 senduk minyak masak
1 sudu teh garam (ikut citarasa)
Cara-caranya:
1. Basuh sayur dan potong kailan.
2. Kupas bawang putih dan cincang atau ditumbuk dengan batu lesung.
3. Tumbuk cili dan belacan bersama-sama.
4. Hiris cili dan bebola ikan,
5. Panaskan minyak dan masukkan bawang putih hingga naik bau.
6. Masukkan belacan dan cili padi yang diitumbuk
7. Masukkan sos tiram dan gula/garam.
8. Masukkan bebola ikan dan cili merah.
9. Masukkan sayur dan kacau sehingga layu.
10. Tutup periuk dan tunggu 20 minit (kalau suka sayur lembut)
11. Sedia dihidangkan ;)
THANK YOU FOR READING :)
No comments:
Post a Comment