Thursday, 31 October 2013

Resepi Kailan Goreng Belacan

Assalammualaikum and good morning, post kali ini nak tunjuk sikit cara nak masak kailan yang simple untuk cik kak dan cik abang oii~ kelip mata je leh siap~


sorry gambar tidak jelas sangat..tangkap dengan tergesa-gesa..hehe

Bahan-bahan segar dari ladang :

4 ikat sayur kailan
3 ulas bawang putih
6 tangkai cili padi
1 inci belacan
2 sudu sos tiram
1 sudu teh tepung jagung
1 batang cili merah (kalau nak)
5 biji bebola ikan (kalau nak)    
1/2 senduk minyak masak
1 sudu teh garam (ikut citarasa)

Cara-caranya:

1. Basuh sayur dan potong kailan.
2. Kupas bawang putih dan cincang atau ditumbuk dengan batu lesung.
3. Tumbuk cili dan belacan bersama-sama.
4. Hiris cili dan bebola ikan,
5. Panaskan minyak dan masukkan bawang putih hingga naik bau.
6. Masukkan belacan dan cili padi yang diitumbuk
7. Masukkan sos tiram dan gula/garam.
8. Masukkan bebola ikan dan cili merah.
9. Masukkan sayur dan kacau sehingga layu.
10. Tutup periuk dan tunggu 20 minit (kalau suka sayur lembut)
11. Sedia dihidangkan ;)           


THANK YOU FOR READING :)




No comments:

Post a Comment